Szukaj na tym blogu

piątek, 30 marca 2012

Drożdżówka z mąką kukurydzianą, jabłkiem i kruszonką:)

A oto moja wariacja na temat drożdżowego i przepisu Madzika mamy, który już wcześniej zamieszczałam. Tym samym moja propozycja na wielkanocny stół. Muszę się przyznać, że trochę się obawiałam, ale kto nie eksperymentuje, ten nie ma drożdżówki :P

Składniki na średnią blaszkę:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełno ziarnistej
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzanej
  • 1/2 kostki drożdży świeżych
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 duże jabłko pokrojone w kostkę i polane sokiem z cytryny
Dla przypomnienia magicznego przepisu na drożdżowe. Do miski wsypujemy mąki, cukier i kruszymy drożdże. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i olej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. Po tym czasie dokładnie mieszamy ciasto i wlewamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy na nie jabłka i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st C przez ok 40 min. Smacznego:)

Składniki na kruszonkę( to co tygryski lubią najbardziej) :
  • 1 szklanka mąki pełno ziarnistej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 1 żółtko









2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uważam, że nie ma lepszego ciasta niż drożdżówka. Jest to ponadczasowy wypiek i za każdym razem jest smakowity. Oczywiście trzeba dodać dobrej mąki https://basiazsercem.pl aby był jeszcze lepszy :) Wtedy można go serwować nawet na imprezach domowych.

    OdpowiedzUsuń