Muszę przyznać, że podeszłam do tego przepisu z dozą niepewności. Piekłam już słodkości bez tłuszczu, bez mąki, ale...bez jajek? Tego jeszcze nie przerabiałam. Jednak po tylu pochlebnych opiniach postanowiłam wypróbować , co też nam z tego wyjdzie. Przepis znaleziony na blogu slodkieimpresje, przez moją koleżankę. Okazał się pyszny, aromatyczny, mięciutki i wilgotny w środku, a chrupiący na zewnątrz. Zdecydowanie do wykonania. Dodatkowo na plus, szybkie i bez problemowe do wykonania. Takie przepisy lubimy:))
Składniki:
3 szklanki mąki
2 szklanki maślanki lub kefiru
1 szklanka cukru (u mnie brązowy)
1/2 szklanki oleju
2 czubate łyżki kakao naturalnego
2 łyżki dowolnego dżemu( u mnie z borówek)
1 łyżka cukru z wanilią
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piekarnika(ominęłam)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mieszamy je wszystkie, na końcu dodając przesianą mąkę. Dokładnie łączymy. Pieczemy 40 min. w temperaturze 180 st. C
Smacznego:)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz