A oto moja wariacja na temat drożdżowego i przepisu Madzika mamy, który już wcześniej zamieszczałam. Tym samym moja propozycja na wielkanocny stół. Muszę się przyznać, że trochę się obawiałam, ale kto nie eksperymentuje, ten nie ma drożdżówki :P
Składniki na średnią blaszkę:
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełno ziarnistej
- 1,5 szklanki mąki kukurydzanej
- 1/2 kostki drożdży świeżych
- 3 jajka
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 1 duże jabłko pokrojone w kostkę i polane sokiem z cytryny
Dla przypomnienia magicznego przepisu na drożdżowe. Do miski wsypujemy mąki, cukier i kruszymy drożdże. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i olej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. Po tym czasie dokładnie mieszamy ciasto i wlewamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy na nie jabłka i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st C przez ok 40 min. Smacznego:)
Składniki na kruszonkę( to co tygryski lubią najbardziej) :
- 1 szklanka mąki pełno ziarnistej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/4 kostki masła
- 1 żółtko
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUważam, że nie ma lepszego ciasta niż drożdżówka. Jest to ponadczasowy wypiek i za każdym razem jest smakowity. Oczywiście trzeba dodać dobrej mąki https://basiazsercem.pl aby był jeszcze lepszy :) Wtedy można go serwować nawet na imprezach domowych.
OdpowiedzUsuń