Przepyszne, cudnie cytrynowe, a samym wyglądem przypominające nam wiosnę. Przepis znaleziony na blogu nie zastąpionej Dorotus. Królowały w koszyczku wielkanocnym, i zostały sprezentowane przyjaciołom jako wielkanocny upominek. Przepis wstawiam na ostatnią chwilę, ale może jeszcze ktoś zdąży, i skusi się aby je jeszcze na te święta upiec :)
Składniki na 12 małych babeczek:
- 125 g naturalnego jogurtu
- 75 g masła, roztopionego
- 2 duże jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 150 g mąki pszennej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 125 g drobnego cukru do wypieków
- pianki marshmallow, smartens, lukier do dekoracji
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu wymieszać jogurt z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Dodać jajka, skórkę z cytryny i roztrzepać.
Do składników mokrych dodać przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem. Wymieszać tylko do połączenia się składników , nie dłużej.
Formy do mini - babeczek wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości.
Piec w temperaturze 170ºC przez 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz