Świąteczna wariacja na temat przepisu na sernika gotowanego. Pyszny, wilgotny, rozpływający się w ustach. Smakował wszystkim na tyle, że zostało po nim tylko zdjęcie:)
Składniki na biszkopt:
5 jajek (białka i żółtka osobno)
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej (u nas 2 łyżki mąki, 3 gorzkiego kakao)
10 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier. Nadal ubijając wrzucamy po kolei żółtka. Na koniec wsypujemy przesiane mąki z proszkiem. Delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do średniej wielkości tortownicy i pieczemy w 180 stC przez około 45 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Składniki na sernik:
1 kg twarogu zmielonego( u nas chudy)
4 jajka(białka i żółtka osobno)
150g cukru
100 g masła w temp. pokojowej
2 budynie malinowe rozrobione w 1/2 szklance mleka
1/2 szklanki rodzynek
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy powoli cukier cały czas miksując. Nie przerywając mieszania, wrzucamy na przemian żółtka i twaróg. Na koniec do masy twarogowej dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie. Przekładamy ciasto do garnka, wrzucamy rodzynki, i na małym ogniu, ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Wlewamy rozrobione budynie i energicznym ruchem mieszamy całość, tak aby nie zrobiły nam się grudki. Wlewamy masę na pierwszy blat biszkoptowy( ułożony w tortownicy), przykrywamy drugim. Na wierzch kładziemy talerz, aby obciążyć sernik, i chłodzimy 12h w lodówce.
Polewa czekoladowa:
3 łyżki masła
3 łyżki kakao naturalnego
3 łyżki mleka
szklanka cukru pudru
Wszystko rozpuszczamy w garnuszku, czekamy aby lekko przestygło i wylewamy na gotowego sernika.
Smacznego:)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz