Ale nas wzięło na serniki:) Stwierdziliśmy, że to jakaś obsesja. Moglibyśmy je jeść i jeść i nigdy nam się nie nudzą. Tym razem postanowiłam upiec jego inną wariację, a nie po raz kolejny nasz ulubiony królewki. No i się nie zawiodłam. Przepis na ten sernik jest pyszny, w smaku przypomina tradycyjne, babcine serniki, takie jakie kojarzą nam się z dzieciństwem. Polecam ogromnie, mimo, że trzeba się trochę pobawić w zagniatanie, a potem wycinanie pasków z ciasta. Sernik pycha!!!:)
Składniki na kruche ciasto:
Wszystkie składniki łączymy razem i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godz. po tym czasie odcinamy 2/3, resztę chowamy spowrotem do lodówki, a z odciętej wylepiamy dno średniej wielkości foremkę. Nakłówamy widelcem i podpiekamy 10 min. w 180 stopniach C.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu (ja użyłam półtłustego)
- 4 jaja
- 100 g miękkiego masła
- 250 g cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g rodzynek
- ulubiony aromat
- żółtko do posmarowania pasków, roztrzepane
Twaróg zemleć. Masło, 250 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Białka ubić na sztywno. Pianę wmieszać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami. Można dodać ulubiony aromat.
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C. Po ostudzeniu sernik można polać lukrem(sok z cytryny, 150g cukru pudru, 1 białko), ja roztopiłam parę kostek czekolady i polałam ją na wzór szachownicy. Smacznego:)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz