Pyszny, aromatyczny, wilgotny. W Bawarii króluje wśród ich tradycyjnych deserów. Przyznam szczerze , że piekłam go po raz pierwszy, a na jego przepis wpadłam zupełnym przypadkiem, szukając czegoś nowego w internecie. Zastanowiło mnie połączenie twarożku z jabłkami, ale skoro mamy szarlotki z budyniem , to czemu nie serniko-jabłecznik? Polecam gorąco. Smaczny, nie za słodki, cudnie pachnący cynamonem, z chrupiącymi migdałami na wierzchu:)
Spód
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 140 g mąki
- 3 łyżki dżemu malinowego
- jedno żółtko
- 500 g serka kremowego
- 80 g cukru
- 2 duże jajka
- jeden cukier waniliowy
- 80 g cukru (Użyłam brązowego)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 jabłka średniej wielkości
- 50 g migdałów (w płatkach, lub grubo posiekanych)
Wszystkie składniki na warstwę serową dobrze mieszamy i wykładamy na ciasto w blaszce.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki, posypujemy cukrem i cynamonem i mieszamy. Wykładamy jako ostatnią warstwę na ciasto w blaszce. Posypujemy migdałami. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 st.C przez ok.50min. Smacznego:)
Ostatnio przyrządziłam te ciasto i wyszło na prawdę super. Podałam je gościom na szklanej paterze podczas ostatniej domowej uroczystości. Każdy był zachwycony. Do przygotowania ciasta użyłam zestawu specjalnych sztućców https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw w skład których wchodzi poręczna łopatka oraz nożyk do krojenia. Oba akcesoria przydają mi się w kuchni podczas przygotowywania podobnych wypieków.
OdpowiedzUsuń