Budyń uwielbiamy, możemy go jeść bez przerwy i w nie ograniczonych ilościach. Lubimy z sokiem, na zimno, na ciepło, w ciastach i z owocami. Każdy przepis, z budyniową nutką, nam nie umknie:))
Ten przepis znalazłyśmy na nowo odkrytym blogu White plate: ciasta i ciasteczka. Spodobało nam się połączenie kruchego ciasta, budyniu i owoców. Dodatkowo, ponieważ od niedawna odkrywam mąkę kukurydzaną i jej zastosowanie w deserach, i ją można tu spotkać. Ciasto okazało się pyszne, chrupiące, a budyń.....hmmm mm, co tu dużo mówić. PYSZNOŚCI:))
Ciasto:
200g mąki pszennej
100g mąki kukurydzanej
1/4 łyżeczki soli
5 łyżek cukru
150g masła zimnego pokrojonego w kostkę
1 jajko
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z cukrem, solą i masłem. Rozetrzeć, dodać jajko i dokładnie zagnieść. Rozwałkować i wylepić nim tortownicę średniej wielkości. Schłodzić 30 min. w lodówce. Po tym czasie nakłuć widelcem i podpiec 20 min. w 180st C, do złotego koloru.
Budyń:
2 opakowania budyniu śmietankowego(ja dałam 1 śmietankowy i jeden wiśniowy)
szczypta soli
5 łyżek cukru
750ml mleka
500ml zagotować z solą i cukrem, w reszcie wymieszać oba proszki budyniowe. Po zagotowaniu wlać i dokładnie mieszając gotować do zgęstnienia masy. Do podpieczonego spodu, ułożyć na dnie pokrojone truskawki (250g), i zalać gorącym budyniem. Posypać kruszonką i piec jeszcze 45min. w 160st C.
Kruszonka:
100g mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzanej
100g cukru
100g zimnego masła
1 żółtko
Wszystkie składniki rozetrzeć palcami, do uzyskania grudek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz