Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 5 listopada 2012

Pieczone jabłka, z nadzieniem pachnącym jesienią :)



I tak jak wspomniałam, przepis na kruszonkę do krajanki dyniowo-serowej, nie przeszedł bez echa. Siedząc sobie w pracy, pomyślałam o pieczonym w piekarniku jabłuszku. Zaraz po tej myśli, przykoziołkowała się następna. A jakby tak połączyć smak pieczonego jabłka, cynamonu, i chrupiącej płatkami owsianymi i orzechami, kruszonki ?:)
I tak oto przedstawiam państwu, efekt przypadkowej weny twórczej:
"Pieczone jabłka, z nadzieniem pachnącym jesienią"



Przepis na trzy osoby:
3 duże jabłka (jak na jabłecznika, np. renety)
1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka brązowego cukru
pół łyżeczki cynamonu
30g masła zimnego
szczypta soli
1/4 szklanki migdałów posiekanych lub orzechów włoskich
1/4 szklanki płatków owsianych
1 żółtko

Od jabłek odciąć wierzch z ogonkiem ( my to z Olinkiem  nazywamy czapeczką). Resztę jabłek wydrążyć, zostawiając 1cm od skórki. Skropić sokiem z cytryny.
Składniki na kruszonkę zagnieść. Wypełnić nią jabłka. piec 35 min w 180 st.C








Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz