Sa takie przepisy,które nosimy w sobie jeszcze z dzieciństwa.Ich zapach i smak przypominają nam nasze najpiękniejsze wspomnienia.Są i takie,które chodz odkryliśmy niedawno,poprawiają nam humor i wyczarowują uśmiech na twarzy.Mój sposób na smutki?...czarowanie nowych smaków z moją Córeczką:)
Szukaj na tym blogu
wtorek, 20 listopada 2012
Tort czekoladowy z kremem budyniowym i jagodmi :D
Moje dziecko zwariowało na pukcie mrocznych lalek Monster, nie zdziwiło mnie więc, kiedy poprosiła o mroczny tort :D Nie było wyjścia, solenizant złożył zamówienie. Skoro mrocznie, to tort czekoladowy (ulubiony Olinkowy), z Kremem na bazie budyniu, no i obowiązkowo nasze ukochane konfitury z jagód. Nasz mroczny smakołyk wyszedł pyszny, biszkopt pulchny, krem rozpływający się w ustach, a jagody przypomniały nam o lecie :)
Przepis na kakaowy iszkopt już zamieszczałam, znajdziecie go tutaj http://heavenlysweetness-elebina.blogspot.com/2012/10/tort-czekoladowo-waniliowy-z-migdaami.html.
Przepis na krem budyniowy, znaleziony na blogu KotletTV (przepis wystarczy na tort z trzema warstwami):
-2 budynie waniliowe ugotowane w 3/4 l mleka (proporcja mleka zmniejszona, aby budyń był gęściejszy)
- 200g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
Ten krem to wersja podstawowa, możemy do niej dodawać ulubione dodatki (kakao, owoce, masę kajmakową) aby uzyskać smak który nas zadowoli :)
Ugotowany budyń (według przepisu na opakowaniu, z mniejszą ilością mleka) studzimy. Po jego wystygnięciu, miksujemy w misie masło z cukrem pudrem, na puszystą masę, i łyżką dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Wszystko łączymy, do powstania gładkiego kremu.
Do wykonania tortu dodatkowo potrzebujemy słoik konfitur z jagód, czarną masę lukrową (zamówiona z internetowego sklepu http://www.sweetdecor.pl .
Wykonanie toru.
Pierwszy blat biszkopta smarujemy konfiturami, kładziemy na nie 1/3 naszego kremu. Rozprowadzamy go równo, i przykrywamy drugim blatem. Zachowujemy się przy nim tak samo jak z poprzednim. Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu, i smarujemy go całego kremem budyniowym. Rozwałkowujemy nasz lukier plastyczny, na kształt okręgu, większego niż nasz tort. Delikatnie przykrywamy nią nasze ciasto, zaczynając od góry, dokładnie ją wygładzamy, aby nasza masa dobrze przywarła. Przypomina to trochę klejenie tapet:P Wygładzamy boki, zaczynając od góry. Nadmiar masy obcinamy, dookoła toru (ja zostawiłam, i udrapowałam, na kształt czarnego obrusu). Wierzch malujemy kremem lukrowym, nim także wykonujemy napisy, zmieniając odpowiednio końcówki (krem również zamówiony z sklepu sweetdecor http://www.sweetdecor.pl/1526,krem-dekoracyjny-bia-y.html ). No i gotowe:D
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz