Składniki:
- 1¼ szklanki obranych, posiekanych orzechów laskowych, przyrumienionych na patelni (my dałyśmy włoskie w całości)
- 115 g gorzkiej czekolady
- 85 g mlecznej czekolady (u nas 200g mlecznej z całymi orzechami + 1 łyżka naturalnego kakao)
- pół szklanki roztopionego masła
- 1/4 szklanki nutelli
- pół szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- pół szklanki cukru
- 2 duże jajka
W dużym naczyniu wymieszać mąkę i sól, odstawić.
W kąpieli wodnej rozpuścić: masło, czekoladę gorzką i mleczną oraz nutellę, wymieszać dobrze do gładkości, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Wymieszać z cukrem, a następnie dodać jajka, wymieszać mikserem.
Masę czekoladowa zmiksować z mąką, na końcu wmieszać orzechy.
Piec w kwadratowej formie o boku 23 cm, w temperaturze 175ºC przez około 20 - 25 minut, lub krócej. Brownies powinno być wilgotne, lepkie w środku, lecz nie surowe. Im dłużej będziemy piec, tym brownies będzie zbyt suche.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz