Szukaj na tym blogu

wtorek, 27 listopada 2012

Brownie z nutellą...pychota :D

Przepis znaleziony na blogu Moje wypieki. Od razu wpadł nam w oko. Mocno czekoladowy, aromatyczny, z dodatkiem orzechów i nutelli. Hmmmmm....pychota. ciasto jak to Brownie jest ciężkie, i przypomina zakalca, ale taka jest jego natura. Gryząc go miałyśmy wrażenie z Olinkiem, że zatapiamy się w roztopionej czekoladzie. Przepis do zrobienia obowiązkowo, dla wszystkich czekoladoholików :P


Składniki:
  • 1¼ szklanki obranych, posiekanych orzechów laskowych, przyrumienionych na patelni (my dałyśmy włoskie w całości)
  • 115 g gorzkiej czekolady
  • 85 g mlecznej czekolady (u nas 200g mlecznej z całymi orzechami + 1 łyżka naturalnego kakao)
  • pół szklanki roztopionego masła
  • 1/4 szklanki nutelli
  • pół szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru
  • 2 duże jajka
W dużym naczyniu wymieszać mąkę i sól, odstawić.
W kąpieli wodnej rozpuścić: masło, czekoladę gorzką i mleczną oraz nutellę, wymieszać dobrze do gładkości, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Wymieszać z cukrem, a następnie dodać jajka, wymieszać mikserem.
Masę czekoladowa zmiksować z mąką, na końcu wmieszać orzechy.
Piec w kwadratowej formie o boku 23 cm, w temperaturze 175ºC przez około 20 - 25 minut, lub krócej. Brownies powinno być wilgotne, lepkie w środku, lecz nie surowe. Im dłużej będziemy piec, tym brownies będzie zbyt suche.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz