Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 3 grudnia 2012

Piernik z czekoladą i migdałami :)

Mięciutki, aromatyczny, rozpływający się w ustach. Ten przepis na piernik jest doskonały dla osób, które za upieczenie jego zabiorą się na ostatnią chwilę. Trochę oszukany, bo bez dodatku miodu. Jednak jest naprawdę pyszny, a dodatek czekolady i migdałów sprawia, że smakuje jak murzynko-piernik :)

Składniki:
  • 2 jajka
  • 100 ml rozpuszczonego masła
  • 1 jogurtu naturalnego
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżki kakao, z lekkim czubem
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia , z lekkim czubem
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 100 g mlecznej czekolady, posiekanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Suche składniki przesiać.
Jajka, masło, jogurt umieścić w naczyniu i zmiskować do połączenia się składników. Mąkę, cukier, kakao, proszek, przyprawę korzenną - wymieszać. Dodać do płynnych składników i zmiksować na gładką masę. Wsypać czekoladę, wymieszać.
Formę (małą tortownicę, lub keksówkę) wysmarować masłem, wysypać kaszą manną. Wlać do niej ciasto.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz