Szukaj na tym blogu

czwartek, 13 grudnia 2012

Tradycyjny sernik z polewą czekoladową i prażonymi migdałami :)


Nasz ukochany świąteczny sernik. Niezwykły w swej prostocie, bez udziwnień, puszysty, i przypominający nam najpiękniejsze chwile. Niezawodny, ukochany, najpyszniejszy. Kiedy jego zapach unosi się w całym mieszkaniu, wiadomo, że święta tuż tuż:) Przepis odziedziczony od mojej mamy (ma go od lat na pożółkłej kartce), nieco zmieniony, ale cały czas tak samo pyszny.


Składniki na średniej wielkości blaszkę:
1kg twarogu półtłustego zmielonego
100g miękkiego masła
200g cukru
cukier waniliowy
4 duże jajka(białka i żółtka osobno)
4 łyżki kaszy mannej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki rodzynek
Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Po kolei dodajemy żółtka na zmianę z twarogiem, nie przerywając ucierania. Następnie wsypujemy mąkę, kaszę i proszek do pieczenia, miksujemy. Dodajemy ubite na sztywno białka, i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy rodzynki, mieszamy. Wylewamy masę serową na wysmarowaną tłuszczem, i obsypaną kaszą manną, blaszkę. Pieczemy 1h w 180st C. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy w nim sernik. Po całkowitym ostygnięciu polewamy polewą czekoladową i posypujemy podpieczonymi na suchej patelni migdałami. Smacznego :))

Polewa czekoladowa:
3 łyżki kakao naturalnego
3 łyżki masła
3 łyżki mleka
1 szklanka cukru pudru
Wszystkie składniki podgrzewamy w garnuszku do rozpuszczenia, i uzyskania konsystencji gęstej śmietany.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz