Szukaj na tym blogu

wtorek, 26 lutego 2013

Drożdżowe z marchewką i kruszonką ;)


Przyznaję, podeszłam do tego pomysłu sceptycznie. Marchewkowe ciasto już robiłam. Było smaczne, wilgotne, i pięknie pachniało cynamonem i kakaem. No ale drożdżówka z marchewką? Nie byłabym sobą, gdybym tego nie spróbowała, no i oto jest...nasze drożdżowe z pomarańczowym warzywkiem :P Jako niedowiarek...przepraszam, i wszem i wobec ogłaszam - to ciasto to HIT !!!:)  Pyszne, mięciutkie, aromatyczne, długo zachowujące świeżość. Polecam bez dwóch zdań:)
Przepis znalazłam na blogu "Garnek Rzymski". Nieco zmieniłam, więc podaję wersję modyfikowaną.

Składniki:
500g mąki pszennej
200g startej marchewki
200g brązowego cukru
110g oliwy
2 jajka
35g świeżych drożdży
3 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 szklanki mleka
szczypta soli
Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru i mieszamy z ciepłym mlekiem. Oprószamy mąką i zostawiamy w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia (ok 15min.).
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukry, sól, startą marchew, roztrzepane jajka, oliwę, i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość mieszamy, i dokładnie zagniatamy, do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Przykrywamy ściereczką, i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok.1h).
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Z jednej szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru brązowego, 1/4 kostki masła, i 1 żółtka. Całość rozcieramy w palcach, aż uzyskamy średniej wielkości grudki.
Gdy ciasto nam wyrośnie, przekładamy do wysmarowanej, i oprószonej kaszą manną formy średniej wielkości, sypiemy kruszonką. Pieczemy ok. 60min w 180st.C
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz