Składniki na około 500 ml:
- 1500 ml mleka
- 1,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/2 szklanki posiekanych migdałów
Do garnuszka z szerokimi grubym
dnem nalać mleka. Dodać cukier, sól,wymieszać, doprowadzić do
wrzenia.
Zmniejszyć moc palnika, gotować na minimalnej mocy przez około 2 - 3
godziny (mieszając bardzo rzadko), aż całość nabierze głębokiego
karmelowego koloru i zgęstnieje. Masa gęstnieje również podczas stygnięcia, musimy o tym pamiętać. Gotową masę ściągamy z palnika, wsypujemy nasze dodatki, nakładamy do małych słoiczków jeszcze gorącą, dokładnie zakręcamy. wywracamy słoiczki do góry nogami, i studzimy. Potem sprawdzamy, czy dekielki się wciągnęły, i nie są wybrzuszone. Jeżeli nie, to znaczy, że są dobrze zamknięte, i możemy je długo przetrzymywać :)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz