Szukaj na tym blogu

wtorek, 26 listopada 2013

Domowa masa krówkowa, ze skórką pomarańczy i migdałami :)

I kolejne Święta zbliżają się wielkimi krokami. Po malutku  przygotowujemy się do nich z Olinkiem. Przeglądamy stare przepisy, szukamy nowych. Są takie, których nie może zabraknąć, ale też chciałybyśmy zrobić coś nowego, i zaskoczyć najbliższych. Ostatnio, kiedy próbowałyśmy przepisu na 3bit'a mojej koleżanki, strasznie nacięłyśmy się na gotową masę krówkową. Była zbyt gęsta, zbyt słodka, i generalnie bleee (a przecież my uwielbiamy krówki, i żadko kiedy nam jakaś nie smakuje!!!). Stąd pomysł na zrobienie swojej. Ponieważ idą święta, a my lubimy eksperymenty, i lubimy chrupać, to postanowiłyśmy wzbogadzić ją o skórkę pomarańczową i migdały:) Stoi sobie teraz w słoiczkach, i czeka na swoje 5 minut (jeden zjadłyśmy, w ramach oceny wyrobu - oczywiście) :P

 
Składniki na około 500 ml:
  • 1500 ml mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
Do garnuszka z szerokimi grubym dnem nalać mleka. Dodać cukier, sól,wymieszać, doprowadzić do wrzenia. 
Zmniejszyć moc palnika, gotować na minimalnej mocy przez około 2 - 3 godziny (mieszając bardzo rzadko), aż całość nabierze głębokiego karmelowego koloru i zgęstnieje. Masa gęstnieje również podczas stygnięcia, musimy o tym pamiętać. Gotową masę ściągamy z palnika, wsypujemy nasze dodatki, nakładamy do małych słoiczków jeszcze gorącą, dokładnie zakręcamy. wywracamy słoiczki do góry nogami, i studzimy. Potem sprawdzamy, czy dekielki się wciągnęły, i nie są wybrzuszone. Jeżeli nie, to znaczy, że są dobrze zamknięte, i możemy je długo przetrzymywać :)
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz