Szukaj na tym blogu

sobota, 1 lutego 2014

Sernik Bawarski - REWELACJA:D





Pyszny, aromatyczny, wilgotny. W Bawarii króluje wśród ich tradycyjnych deserów. Przyznam szczerze , że piekłam go po raz pierwszy, a na jego przepis wpadłam zupełnym przypadkiem, szukając czegoś nowego w internecie. Zastanowiło mnie połączenie twarożku z jabłkami, ale skoro mamy szarlotki z budyniem , to czemu nie serniko-jabłecznik? Polecam gorąco. Smaczny, nie za słodki, cudnie pachnący cynamonem, z chrupiącymi migdałami na wierzchu:)


Spód

  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 140 g mąki
  • 3 łyżki dżemu malinowego
  • jedno żółtko
Warstwa serowa
  • 500 g serka kremowego
  • 80 g cukru
  • 2 duże jajka
  • jeden cukier waniliowy
Wierzch
  • 80 g cukru (Użyłam brązowego)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 jabłka średniej wielkości
  • 50 g migdałów (w płatkach, lub grubo posiekanych)
Masło z cukrami ucieramy mikserem,  dodajemy mąkę i żółtko, zagniatamy. Dno i boki posmarowanej masłem i wyłożonej papierem okrągłej blaszki o średnicy 23 cm wykładamy ciastem, lekko dociskając. Ciasto smarujemy cienką warstwą dżemu.
Wszystkie składniki na warstwę serową dobrze mieszamy i wykładamy na ciasto w blaszce.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki, posypujemy cukrem i cynamonem i mieszamy. Wykładamy jako ostatnią warstwę na ciasto w blaszce. Posypujemy migdałami. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 st.C przez ok.50min. Smacznego:)





1 komentarz:

  1. Ostatnio przyrządziłam te ciasto i wyszło na prawdę super. Podałam je gościom na szklanej paterze podczas ostatniej domowej uroczystości. Każdy był zachwycony. Do przygotowania ciasta użyłam zestawu specjalnych sztućców https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw w skład których wchodzi poręczna łopatka oraz nożyk do krojenia. Oba akcesoria przydają mi się w kuchni podczas przygotowywania podobnych wypieków.

    OdpowiedzUsuń