Szukaj na tym blogu

sobota, 26 stycznia 2013

Mini tarty z czekoladowym creme patissiere :D


Jestem pod wrażeniem kuchni Julii Child , wszystko wydaje się takie wykwintne, i pyszniejsze niż wszystkie moje obiady i desery razem wzięte:)  Przeraża mnie tylko ta ilość masła, którą powinnam używać do wykonania tych rarytasków :P Postanowiłam połączyć zdrowe, z czekoladową bombą kaloryczną, i tak powstały mini tarty z tym czekoladowym cudem. Przepis na kruche ciasto znalazłam na blogu "sweet days", jest to włoski przepis (pasta frolla ) z jogurtem zamiast masła. Możemy użyć do niego brązowego cukru i mąki pełne ziarno, aby uzyskać jeszcze zdrowsze połączenie. Ciasto jest smaczne, możemy z niego zrobić również kruche ciasteczka, nie zachwyca jednak w smaku jak tradycyjna tarta. Mimo wszystko warte do przygotowania:)

Ciasto:
350g mąki pełne ziarno
100g brązowego cukru
100g jogurtu naturalnego
2 jajka
mąka do podsypania

Mąkę i cukier wymieszać. Dodać jajka i jogurt, i dokładnie zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować, i wycinać kółka(trochę większe niz nasze foremki do babeczek. Wkładać je do foremek, wysmarowanych tłuszczem i posypanych kaszą manną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok.20 min. w 180st. C  Po upieczeniu studzimy.



Creme patissiere:
1 szkl. cukru(dałam brązowy)
4 żółtka
1/4 szkl. mąki
2 szkl. mleka
150g czekolady (dałam pół na pół mleczną z gorzką)

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i miksujemy. Mleko podgrzewamy, jak już będzie gorące, wrzucamy czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Gorące mleko wlewamy do żółtek i mieszamy. Przekładamy spowrotem do garnuszka i mieszając gotujemy na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć.



Do środka naszych tart kładziemy po 2 plasterki banana i zalewaamy, jeszcze ciepłym kremem. Odkładamy do całkowitego zastygnięcia kremu :)





SMACZNEGO :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz