Kalendarz adwentowy Olivki z zadziwiającą prędkością robi się coraz bardziej opróżniony z czekoladek:) Święta coraz bliżej, tylko śniegu cały czas brak. Mimo wszystko nastrój świąteczny nam dopisuje. Dziś postanowiłyśmy upiec drożdżówki choinki, pomysł na te małe cudeńka oczywiście podpatrzony z mojego ukochanego blogu, i jak zawsze( nie byłabym sobą) nieco zmieniony. Wykonanie nie rózni się od innych drożdżowych bułeczek, nie jest trudny, dlatego zapraszam do wypróbowania. Świetny na wigilijny stół i jako upominek:)
Składniki na 8 drożdżówek:
150 ml ciepłego mleka
40 g miękkiego masła
25 g drożdży świeżych
300 g mąki pszennej (plus do podsypania)
2 łyżki cukru
cukier waniliowy(16g)
1 białko
Do miski wsypać mąkę, wrzucić masło i białko, cukier, pokruszyć drożdże i zalać ciepłym mlekiem(nie gorącym!). Zagnieść i wyrobić puszyste ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Odstawić przykryte ściereczką na 1h do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na kształt koła. Wyciąć z niego 8 trójkątów.
Każdy trójkąt naciąc po obu stronach , nacięte paski lekko spłaszczyć palcami.
Choinki posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na 15 min.
Po ostygnięciu polać lukrem i ozdobić według uznania. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz