Szukaj na tym blogu

czwartek, 30 stycznia 2014

Drożdżowa gwiazda z nutellą:)

Podobnie jak przepis na drożdżową choinkę, nie taki diabeł straszny jak go malują :P Przepis nie jest trudny, ciasto bardzo smaczne, a dodatek nutelli rzuca na kolana:) Pychota, moja Olivka była zachwycona:) Pomysł zaczerpnięty ze strony tipy.pl.

Ciasto:
500 g mąki, 2 jajka, 60 g cukru, 180 ml mleka (w temperaturze pokojowej), 30 g masła, 1 opakowanie aktywnych suchych drożdży lub 1 kostka zwykłych drożdży,
Dodatkowo:
 Nutella i 2 łyżki mleka
Roztop masło w ciepłym mleku i odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami i cukrem i wbij jajka. Dodaj mleko z rozpuszczonym w nim masłem i ugniataj, aż ciasto będzie dobrze wyrobione. Przełóż ciasto do miski i przykryj folią. Odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po dwóch godzinach ciasto powinno podwoić swoją objętość. Podziel ciasto na 4 równe części. Rozwałkuj jedną część na stolnicy na placuszek o grubości około 4 mm i średnicy 25 cm. Przełóż rozwałkowane ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i posmaruj je z wierzchu Nutellą. Rozwałkuj drugą część ciasta, połóż ją na wierzch i posmaruj Nutellą. Tak samo zrób z pozostałym ciastem. W ten sposób otrzymasz ciasto składające się z 4 warstw. Czwartej warstwy nie smaruj już Nutellą. Delikatnie odciśnij w środku szklankę, aby stworzyć widoczny okrąg a następnie przetnij ciasto poza okręgiem na cztery części.  Następnie podziel powstałe cztery części na pół i jeszcze raz na pół (w sumie powinno powstać 16 równych części). Weź do rąk dwa kawałki ciasta leżące obok siebie i skręć je w przeciwnych kierunkach (prawy kawałek skręcaj na prawo, zaś lewy na lewo). W taki sam sposób skręć pozostałe paski ciasta. Odstaw blachę na godzinę do wyrośnięcia. Włóż do piekarnika i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz