Składniki:
- 250 g masła
- 5 dużych jajek lub 6 małych
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru, dwa budynie kakaowe bez cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól - przesiać, odłożyć.
W misce utrzeć masło z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej
masy. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się
składników po każdym dodaniu.Wsypać
przesianą mąkę z proszkiem i solą, i wymieszać szpatułką. Podzielić ciasto na dwie równe części, jedną połączyć mikserem z waniliowymi budyniami, drugą z kakaowymi. Formę do babki gotowanej* wysmarować masłem, oprószyć mąką, (jeżeli takiej nie mamy bierzemy zwykłą).Przelać do
niej najpierw jasne ciasto, potem ciemne, wyrównać. Szczelnie zamknąć formę (zwykłą szczelnie przykryć folią aluminiową i zabezpieczyć gumką recepturką, tak aby nic nie mogło dostać się do środka).
Formę wstawić do dużego garnka z wrzącą wodą (woda powinna sięgać do
3/4 wysokości formy), przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 1
godzinę 10 minut. Po tym czasie zdjąć z garnka pokrywkę, otworzyć formę z
babką i pozostawić w tej wodzie na 10 minut.
Po tym czasie wyjąć formę z ugotowaną babką na blat, całkowicie przestudzić, przełożyć na talerz.
Po wystudzeniu polać lukrem lub polewą czekoladową. Smacznego:)
Ja już nie pamiętam kiedy ostatni raz używałam prodiża. Nawet pewnie już go nie mam , ale zerknę przy okazji. Jeżeli mam zamiar robić coś nagle to bardzo chętnie wykonuję dania z przepisów https://basiazsercem.pl/ gdyż moim zdaniem wychodzą jak dla mnie bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuń