Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 12 grudnia 2011

Świąteczne serduszka:)



Miały być czekoladowe i waniliowe, ale w trakcie zagniatania zapomniałyśmy się z Olivką, i w finale wszystkie musiały być kakaowe:) Przepis jest dziecinnie prosty, a samo ozdobienie, to tylko i wyłącznie pole do popisu waszych umiejętności i weny twórczej. My prorodzinnie postawiliśmy na ozdoby z białej czekolady i brązowego cukru( jeżeli chodzi o cukier to posmarowałyśmy jeszcze nie upieczone ciastka roztrzepanym jajkiem i obficie posypałyśmy brązowym gruboziarnistym cukrem i tak piekłyśmy w piekarniku)**. Oto przepis:
  • 175 g masła o temp. pokojowej
  • pół szklanki cukru
  • dwie szklanki mąki przennej
  • pół szklanki kakao naturalnego*
  • 1 duże jajko
  • aromat waniliowy
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy, a następnie chowamy do lodówki na 1 godzinę, w celu schłodzenia. Po tym czasie ciasto wyciągamy, rozwałkowujemy (podsypując mąką) na grubość ok. 3,4 mm, i wycinamy foremką serduszka. Pieczemy w temp. 180 stopni C , około 12 - 15 min. Po upieczeniu studzimy, a następnie dekorujemy według własnego uznania. Może to być lukier, czekolada, lukrowe kolorowe kropeczki, co tylko wpadnie wam do głowy. Smacznego:)


* jeżeli ciasta mają być waniliowe kakao gorzkie zastępujemy dodając mąki( tyle samo ile miało być kakao).
* *wzór na ciastkach z cukrem otrzymałam mocząc łyżeczkę w rozpuszczonej czekoladzie i delikatnie polewając ciastka tak aby powstały cienkie paseczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz