Szukaj na tym blogu

czwartek, 7 marca 2013

Irish Soda Bread :)



Jednym słowem irlandzki chleb sodowy :) Przejrzałam wiele przepisów, i ten znaleziony na blogu "Domowe Wypieki", najbardziej przypadł mi do gustu. Chlebek jest smaczny, z chrupiącą skórką, i mięciutkim środkiem. Jego składnikami jest głównie mąka, maślanka, jajka i soda (to dzięki niej chlebek nam rośnie). W Irlandii jest wiele wariacji tego pieczywa. Mamy pieczone na mące pszennej, razowej, z rodzynkami, z orzechami. Możliwości jest wiele. Jego cechą charakterystyczną jest nacięcie w kształcie krzyża na środku bochenka. Ja, jak to ja, nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie :P Nasza wersja jest z dodatkiem mąki kukurydzanej (dała ona piękną złocistą barwę), rodzynek, daktyli i orzechów włoskich. Chlebek wyszedł smaczny, aromatyczny, przypominający w smaku trochę bułki mleczne, trochę keks:) Smak, którego się nie zapomina. Z okazji nadchodzących świąt, może być ciekawym, i oryginalnym dodatkiem do śniadania wielkanocnego:)

Składniki na chlebek o średnicy ok 23cm:
1,5  szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzanej
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki miękkiego masła
1 jajko
3/4 szklanki maślanki
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/4 szklanki posiekanych daktyli

W dużej misce wymieszać mąki, cukier, sodę i sól. Dodać miękkie masło i wymieszać. W mniejszej misce wymieszać jajko i maślankę, przelać do suchych składników. Wszystko dobrze wymieszać. Dodać rodzynki, daktyle i orzechy. Zagnieść dokładnie ciasto, podsypując delikatnie mąką. Uformować okrągły bochenek, zrobić nacięcie na kształt krzyża. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Piec w temperaturze 190st.C około 40 min., do tzw. suchego patyczka. Smacznego:)!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz