Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 25 marca 2013

Placki ziemniaczane z ostrą kiełbaską, serem i ziołami :)


Bardzo je lubimy. W moim rodzinnym domu, jadło się je posypane cukrem. U mnie (Dave nie uznaje obiadów na słodko) pachną przyprawami, roztopionym serem i czosnkiem. Nie robimy ich często, ale kiedy w koncu się pojawią, nikt nie może się opanować :)

Składniki na trzy głodne osoby :
1 kg startych ziemniaków jak na surówkę
1 cebula posiekana w kostkę (ja dodałam tym razem szczypiorek)
2 ząbki czosnku
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
łyżeczka ziół prowansalskich
płaska łyżeczka soli
pieprz
100g startego sera (waszego ulubionego)
150g ostrej kiełbaki (może też być kabanos, myśliwska, albo szynka)

Wykonanie jest proste jak drut. Starte ziemniaki odsączamy z nadmiaru soku. Mieszamy z jajkami i mąką. Dodajemy dodatki, i przyprtawy. Dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju do złotego koloru. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz