Szukaj na tym blogu

środa, 4 maja 2011

Tradycyjny sernik

Wzięła nas wszystkich ochota na taki prawdziwy, tradycyjny sernik,mieliśmy jeszcze jeden dzien majówki przed sobą, więc idealnie uśmiechało się nam go spałaszować na deser. Na szczęście twaróg jeszcze był, a cała reszta jak mąka, cukry i proszki do pieczenia zawsze są w naszej spiżarce:) Olivka była podwójnie zadowolona, bo uwielbia wyjadać mase sernikową z miski( a kto nie lubi?). Przepis jest z bloga Dorotus, nieco zmieniony przez nas( z braku rodzynek wykorzystałyśmy groszki czekoladowe), i zrobiony z połowy przepisu, bo miałam tylko 500g twarogu. Mimo wszystko smakował nam bardzo i szybko zniknął ze stołu:)

Masa serowa:
500g twarogu zmielonego półtłustego lub tłustego*
100g miękkiego masła
100g cukru(dałam brązowy)
2 jajka (białka osobno)
250g kaszy mannej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ulubiony aromat (dałam cytrynowy)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie( u nas 50g gorzkich groszków czekoladowych)
Polewa:
100g czekolady wg uznania może być gorzka lub mleczna
60g roztopionego masła
Połamaną czekoladę wrzucamy do roztopionego ciepłego masła i mieszamy aż do rozpuszczenia. Polewamy upieczonego i wystudzonego sernika.

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na białą masę, dodać kaszę z proszkiem i mąką ziemniaczaną, cały czas miksując. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawać twaróg. Na końcu delikatnie wmieszać białko i bakalie. Piec 60 min. w 175 stopniach C. Smacznego:)
* Jeżeli chcecie upiec sernika wg orginalnego przepisu musicie podwoić składniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz