Szukaj na tym blogu

czwartek, 19 kwietnia 2012

Drożdżowa rolada z twarożkiem waniliowym :D


Pyszna, aromatyczna, zniknęła jeszcze gorąca. Ciasto drożdżowe to dla mojej rodzinki wyjątkowy smak. Uwielbiamy domowe drożdżówki, chałki, mleczne bułeczki. Najlepsze prosto z piekarnika, a dla mnie osobiście, najlepiej w połączeniu z twarogiem. Przepis na ciasto pochodzi z rodzinnego zeszytu, nie jest skomplikowane, ale jak to bywa z drożdżami, musimy trochę poczekać zanim skosztujemy :)


Ciasto:
szklanka mąki pszennej
60 ml mleka w temp. pokojowej
50g rozpuszczonego masła
2 żółtka
7 g drożdży suchych
1/2 łyżeczki oleju
szczypta soli
cukier waniliowy
2 łyżki cukru
Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem, zalewamy mlekiem i masłem(musi być lekko wystudzone), dodajemy żółtka, sól i olej. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Musi być elastyczne i aksamitne w dotyku. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości (ok. 1h).
  Po tym czasie ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na kształt prostokąta. Nałożyć na nie masę twarogową, zostawiając 1 cm wolny przy brzegu. Zwinąć jak naleśnik, zaginając pod spód rogi. Piec w 180st C, przez ok. 40 min.



Masa twarogowa:
200g twarogu
1 żółtko
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
garść rodzynek
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ja robię to zawsze widelcem.








SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz