Szukaj na tym blogu

czwartek, 7 czerwca 2012

Drożdżowe na kakaowo :))


Czemu do tej pory nie wpadłam na ten pomysł? Drożdżowe piekłam na mnóstwo sposobów, ale uwierzcie , nigdy nie na kakaowo:)) Przepis pochodzi z blogu Dorotus. W oryginale, oprócz truskawek dodana jest jeszcze połamana czekolada, ale uznałam, że kakao w zupełności nam wystarczy:)) Oliwce wyjątkowo przypadło do gustu, przepis do ponownego urzycia - zdecydowanie!

Składniki na średniej wielkości blaszkę:
500g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki dobrego naturalnego kakao
130g drobnego cukru
20g drożdży suchych
2 duże jajka
100g rozpuszczonego masła
310ml mleka
po 100g mlecznej i gorzkiej czekolady połamanej (pominęłam)
800g truskawek umytych i przekrojonych na pół

Do większego naczynia przesiać mąkę, kakao i sól. Dodać cukier i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać roztrzepane jajka, masło i mleko. Wymieszać do połączenia, następnie wyrobić, do uzyskania gładkiego i miękkiego ciasta. Pod sam koniec wyrabiania ciasta dodać do niego posiekane drobno obie czekolady. Uformować z ciasta kulę (jeśli się da, ciasto jest dość rzadkie), oprószyć mąką, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Formę prostokątną o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować, lekko podsypując mąką i wyłożyć na dno formy. Na ciasto wyłożyć truskawki, rozcięciami ku górze. Posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180ºC przez minimum 40 minut, do godziny (do tzw. suchego patyczka).
Wyjąć, lekko przestudzić, podawać pokrojone. Smacznego:))

Kruszonka:
1/4 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 żółtko
cukier waniliowy











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz