Szukaj na tym blogu

czwartek, 30 stycznia 2014

Świąteczny makowiec:)





Pyszne , tradycyjne ciasto drożdżowe. Miękkie, aromatyczne, i w pięknej oprawie. W wersji świątecznej z makiem, ale już z Olinkiem testowałyśmy go z nutellą i dżemem. W każdej odsłonie pyszne i efektowne:) Przepis znaleziony na stronie "tipy.pl".Mimo, że okres świąteczny za nami, myślę, że drożdżowe drzewka znajdą uznanie przez cały rok :) Polecam gorąco:)

CIASTO:
 600 g mąki, 30 g świeżych drożdży lub 1 łyżka drożdży instant, pół szklanki cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 jajka, łyżeczka soli, pół szklanki ciepłego mleka, 100 g masła w temperaturze pokojowej, NADZIENIE: 
gotowa masa makowa z puszki
 Wymieszaj wszystkie składniki oprócz masła. Wyrabiaj ciasto przez około 7 minut. Następnie, jak już ciasto będzie wyrobione i delikatnie klejące, weź masło i stopniowo wmieszaj je w ciasto. Ponownie dokładnie zagnieć. Przełóż je do miseczki, przykryj ściereczką, i odstaw na 50-60 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie podziel ciasto na 4 równe części i uformuj z nich kule. Przełóż jedną kulę na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na cieniutki placek w kształcie trójkąta, a następnie przełóż go na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Posmaruj go masą makową. Rozwałkuj kolejną kulę na cieniutki placek, i połóż go na placku z nadzieniem. Znów posmaruj masą makową. W taki sam sposób wykonaj kolejne dwie warstwy. Na ostatnią warstwę nie nakładaj nadzienia. Zrób nacięcia z dwóch stron choinki w kierunku jej środka. Paski powinny mieć szerokość około 2 cm. Chwyć palcami dolny, lewy pasek i go skręć wokół własnej osi na lewo. Zrób około 2-3 skręty. Kolejno skręcaj wszystkie paski z lewej strony na lewo. Następnie w taki sam sposób skręć paski z prawej strony choinki. Poczekaj około 15 minut, aby ciasto wyrosło. Włóż ciasto do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C przez 15-20 minut lub do czasu, aż choinka nabierze złotego koloru. Po upieczeniu możesz polać choinkę lukrem. Smacznego:)

 
    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz