Szukaj na tym blogu

niedziela, 11 marca 2012

Tiramisu :-)


Przepis miał być wieczorem, ale nieoczekiwanie postanowiliśmy nawiedzić mamę Madżentę, i spędzić z nią trochę czasu. Kiedy dotarliśmy do domu, marzyłam jedynie o kąpieli i swojej podusi:) Dlatego z góry przepraszam i zabieram sie do pracy :-D

Przepis na biszkopt :
4 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki budyniu czekoladowego niesłodzonego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubijamy białka na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, po kolei żółtka, nadal ubijając. Na koniec mieszamy z przesianą wcześniej mieszanką mąki, budyniu i proszku do pieczenia. Wlewamy masę do tortownicu, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika( 180 st C) i pieczemy ok 40 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy, i kroimy na dwa blaty( lub trzy cienkie).

Przepis na masę:
5 serków homogenizowanych( np.Danio, ale może byc również zmielony twaróg, albo mascarpone)
1 żółtko
9 łyżek cukru pudru
250 ml śmietany kremówki
2 szklanki zapażonej mocnej kawy( do nasączenia biszkoptu)

Bitą śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy po łyżce cukier i żółtko. Nadal ubijając dodajemy partiami twarożek, aż do połączenia masy.

Wykonanie:
Pierwszy blat biszkoptowy nasączamy kawą, wykładamy na niego część masy, przykrywamy drugim blatem. Postępujemy z nim tak samo(jeżeli macie trzy blaty, masę dzielicie tak aby wystarczyła na przełożenie trzech części, napewno starczy, wychodzi jej sporo).Na wierzch sypiemy gorzkim kakao. Ja położyłam jeszcze świeże truskawki, ale w orginale ich nie ma. Smacznego:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz