Szukaj na tym blogu

wtorek, 12 lutego 2013

Miodowo-cytrynowy sernik gotowany z galaretką:)


Prosty, szybki, nieskomplikowany, i pyszny. Podany w formie mini, w szklaneczkach. Połączenie smaku sera, miodu i cytryny, okazało się jak najbardziej uzasadnione:)

Masa serowa:
500g zmielonego twarogu
1/2 szklanki miodu
2 jajka ( żółtka i białka osobno)
łyżka masła
cukier waniliowy 16g
sok z 1/2 cytryny i starta z niej skórka
1 budyń śmietankowy wymieszany w 1/2 szklanki mleka
dodatkowo herbatniki z cukrem (100g), galaretka (wsza ulubiona)

Masło ucieramy z cukrem waniliowym, i z żółtkami. Cały czas mieszając dodajemy po łyżce miodu, i sera. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi na sztywno białkami, dodajemy sok z cytryny i skórkę, łączymy. Przekładamy masę do garnuszka, i na najmniejszym ogniu podgrzewamy, cały czas mieszając. Kiedy ser będzie gorący (ale nie wrzący!), wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy w mleku, i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje.  Wlewamy ją do wcześniej przygotowanych szklaneczek, z pokruszonymi na dnie herbatnikami. Wyrównujemy, i wstawiamy do lodówki. Po godzinie, zalewamy tężejącą galaretką, i chłodzimy minimum 5 godzin. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz