Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 25 marca 2013

Brownie z orzechami włoskimi na oleju :)

Pyszne, wilgotne, z każdym kęsem uzależniające bardziej. Przepis znaleziony w internecie na blogu "Kilka Oliwek". Dla zwolenników ciast Brownie będzie doskonały. Jego zaletą jest ekstremalnie czekoladowy środek, lekko ciągnący się jak najlepsza krówka, a wierzch...zachwycająco chrupiący (tworzy się taka pyszna pękająca skorupka). Pycha, pycha, i jeszcze raz pycha. Myślę, że obok tradycyjnych (raczej suchych ) babek, będzie fajną odskocznią na wielkanocnym stole:)

Składniki na średniej wielkości tortownicę:
200g gorzkiej czekolady
4 jajka
13 łyżek oleju
175g mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
100g orzechów włoskich
340g cukru (dałam mniej, i dodałam brązowy)

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną, mieszamy z jajkami, cukrem, solą i olejem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Łączymy dokładnie łyżką. Na końcu wrzucamy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st.C, i pieczemy 25 minut .Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz