Szukaj na tym blogu

czwartek, 7 marca 2013

Karkówka pachnąca lasem :)


Pyszna, krucha, aromatyczna, rozpływająca się w ustach. Trudno będzie mi podać dokładnie ilość składników, bo to takie gotowanie z głowy. Postaram się jednak podać najdokładniej jak umiem :)

Składniki na trzy osoby:
6 plastrów karkówki
1 szklanka namoczonych wcześniej suszonych grzybów (u mnie borowiki)
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka suszonego czosku
łyżeczka soli
łyżeczka majeranku
pieprz do smaku
śmietanka do zagęszczenia sosu
2 łyżki oliwy do smaczenia (u mnie z pestek winogron)
dodatkowo 3 torebki ugotowanego brązowego ryżu

Karkówkę podsmażamy w dużym garnku, z dwóch stron na dwóch łyżkach oliwy z pestek winogron (może być zwykła). Musi być mocno podpieczona (to tak ok. 20min. na srednim ogniu), dopiero wtedy dodajemy przyprawy, wszystkie oprócz majeranku. Podsmażamy jeszcze chwilę. Zalewamy  wodą, tylko do przykrycia mięsa. Dodajemy odsączone z wody grzyby i majeranek. Przykrywamy pokrywką, i na bardzo małym ogniu, dusimy ok. 1h. Po tym czasie sprawdzamy czy nie potrzeba dodać jeszcze soli, lub pieprzu. Zaciągamy śmietanką. Podajemy z ryżem, lub jak wolicie z kaszą. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz